Антоціанин ЕКОТАН Е163

Антоціанин (anthocyanin, харчова добавка E163) – це натуральний барвник червоного кольору, що виготовляється з ягід та овочів: винограду, бузини, горобини, чорної моркви, червонокачанної капусти і т. д.

Барвник антоціанин відрізняється стійкістю до впливу температури, світла, він добре розчиняється у воді і забарвлює харчові продукти в різні відтінки. Забарвлення продукту залежить від його рН. Так, в кислому середовищі харчовий барвник антоціан дає червоно-оранжевий відтінок, а в слабо-кислому – червоно-фіолетовий. Речовина стабільна при рН не більше 4,5.

Даний барвник є абсолютно безпечний для людини, оскільки виробляється з природного сировини, тобто є пігментом. Саме слово «антоціан» перекладається з грецької як «синя квітка».

Харчові барвники:
Натуральні барвники
Області застосування:
Кондитерська, Молочна, Напої
Консистенція:
Рідкий
Характеристика:
Водорозчинний, Кислотостійкий
Кольори:

Основною перевагою при купівлі барвника антоціанина є відсутність смаку. У природних умовах він додає рослинам яскравого забарвлення, приваблює комах. Крім того, він захищає пелюстки від згубного впливу ультрафіолету.

Антоціани містяться в багатьох ягодах, включаючи чорницю, малину, смородину, виноград тощо. Вперше цю речовину виділили в лабораторних умовах понад 80 років тому. Це сталося в Англії. З тих пір барвник харчовий антоціанин щільно ввійшов у наше життя і активно використовується в харчовій промисловості, причому не просто як нешкідливий, а як корисний компонент. Так білий антоціанин:

  • зміцнює капіляри і сполучні тканини;
  • використовується при профілактиці катаракти;
  • надає загальнозміцнюючу дію;
  • при щоденному вживанні знижує ризик розвитку раку товстої кишки і стравоходу (подібну дію доведено університетом в Огайо).